Joulukalenteri 2012: 22. luukku: Saaristolaisleipä


Vielä ehtii tehdä joulupöytään makoisaa saaristolaisleipää! :-) 2 yötä enää jouluun, hui! :D

Saaristolaisleipä

Ainekset:

1 l piimää
75 g hiivaa
3 dl tummaa siirappia
3 dl kaljamaltaita
1,5 dl ruisleseitä
1,5 dl kauraleseitä
1 rkl suolaa
3 dl ruisjauhoja
10 dl vehnäjauhoja

Voiteluun:

1,5 dl vettä
0,5 dl tummaa siirappia

Valmistus:

Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi. Murenna joukkoon hiiva. Lisää siirappi, kaljamaltaat, leseet, suola ja jauhot puuhaarukalla sekoittaen.  Jaa taikina kolmeen kartonkiseen litran paistovuokaan.  Anna kohota leivinliinalla peitettynä 1,5 tuntia.

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Paista leipiä uunissa noin 2 tuntia. Kuumenna vesi ja sekoita sen joukkoon siirappi. Voitele leivät siirappivedellä paiston loppuvaiheessa. Anna kypsien leipien jäähtyä vuoissaan. Parhaimmillaan leipä on parin kolmen päivän päästä. Säilytä leivät viileässä.

Ohje on suunniteltu Arla Ingmanille.

Kommentit